Aurveda
Mindfulness

Mer än en yogakurs - vi kallar det gärna Insiktsyoga?

Röster från tidigare kurser.

Från 2011 | ... från 2010 | ... från 2009 | .... från tidigare år

 

Vinterkursen i Varkala, Indien - 2013 För tionde året!


datum 20 nov 2013 - 9 dec 2013.


Till menyn

Yogaresan 2013
Kom nära det genuina Indien

Grannar
Vi bor granne med de lokala fiskarna

Oljelampan    Meditation
Upplev 2,5 veckor av total fysisk och psykisk återhämtning
där Yogan och Ayurvedan har sin vagga

Vandringsmeditation
Tyst vandringsmeditation i den Indiska naturen

Meny

 


 

Vad ger dig kursen?

Det här är mer än en kurs i Yoga och Ayurveda.

Du kommer genomgå en process där du gradvis upplever att du blir mer och mer närvarande i Nuet – att du lever livet fullt ut.

Det går att leva i passion, kreativitet och glädje, där kärlek till själva Livet är vår grundenergi.

Det är det vi tränar på i våra kurser. Läs mer om vad vi menar med Insiktsyoga.

Dessutom sker det här i en paradisliknande miljö.

"Det finns ingen nyckel till Lyckan - den goda nyheten är att dörren redan är öppen."

Trappan ner
Trappan ner till vår egen strand

Du kommer hem med nya insikter och verktyg som gör att du gradvis ändrar livsstil mot mer harmoni, självinsikt och accepterande - av dig själv och andra.

Du kommer att göra yoga och meditation två gånger per dag under två och en halv veckas tid. De veckorna blir en rofylld tid i ett tropiskt klimat, när det är som bäst. Ungefär trettio grader dygnet runt - och badkarsvarmt i havet.

Under sju dagar kommer du få ljuvliga, långa Ayurvediska massager, behandlingar och omhändertagande, mötas av det Keralandska folkets smittande livsglädje och vara på behörigt avstånd från den Svenska vardagens livspussel.

Kundaliniyoga är lätt att ta till sig. Du behöver inte ha tränat tidigare eller vara speciellt vig eller smidig. Alla kan ta till sig yogans effekter på sin individuella nivå.

Aurveda lamp

Ayurveda
Under sju dagar genomgår du ett Ayurvediskt program med olika typer av avslappnande massage, enklare behandlingar och diet. Doktor Dharsan, lär dig även grunderna i den Ayurvediska filosofin. De här sju dagarna är att betrakta som en introduktion till Ayurvedan.

Sju dagar är egentligen alltför kort tid för att kurera något sjukdomstillstånd, men dessa enklare behandlingar är ett utmärkt komplement till yogan. Massagerna och behandlingarna är sköna för kroppen som kanske reagerar om den inte är van vid att göra yoga två gånger om dagen.

Om du har någon åkomma eller besvär som du vill ha djupare och längre behandling för så kan du välja alternativet Ayurveda utan yogakurs. Då kan du helt gå in för den Ayurvediska behandlingen.

En annan möjlighet är också att förlänga vistelsen ett par veckor efter den ordinarie kursen och gå in ett Ayurvediskt program. Se de olika paketerbjudanden som finns på Oceano.

Djupare behandlingar är långsiktiga och kan ge goda efterverkningar långt efter avslutad kurs. Fundera på det redan vid anmälningen så du kan reservera rum efter den ordinarie kursen.

Dr Wasana de Silva på Sri Lanka utrycker ganska precist vad det handlar om. "Västerländsk medicin verkar snabbt och är bra på att döda bakterier, cancerceller och virus medan Ayurveda är bra på att ge livet stöd genom att stärka immunförsvaret."

Det uppstår en aktiv och fin gemenskap i yogagruppen, vi äter och lever sunt i en paradisliknande miljö och vi är långt ifrån det kommersiella tumultet. Framför allt är hela omgivningen och den indiska livsstilen så annorlunda från vår västerländska att det är lätt att koppla bort stressen. Det är lätt att få ett nätverk av vänner bland de positiva och öppna indierna.

Du gör allt detta i en helt ny och positiv miljö och det gör dig fullständigt närvarande i nuet. Ibland kallas det Mindfulness eller medveten närvaro. Vardagsrutinerna känns väldigt långt borta.

Peppar
Svartpeppar

Kryddvandring. Du kommer väldigt nära lokalbefolkningen genom den kryddvandring som Viju Kumar, hotellets ägare, gör som en dagsutflykt. Han tar oss till lokalbefolkningens privata trädgårdar och lär oss hur alla underbara kryddor och örter odlas. Vi befinner oss i kryddlandet Kerala - vi har åkt "dit pepparn växer".

Vi blir hjärtligt mottagna och inbjudna av lokalbefolkningen tack vare Vijus project "Meet the Real Kerala". Hans underbara vision är att integrera lokalbefolkningen och gästerna från väst för ett ömsesidigt utbyte istället för att isolera hotellgästerna i en lyxig oas.

Vandringsmeditation. En tidig morgon gör vi en vandringsmeditation ute i den Keralanska landsbygden. Vi vandrar i total tystnad genom skogar av gummiträd, risodlingslandskap, fåglar, blommar och en pastoral frid som för tankarna till paradis - om det över huvud taget uppstår några tankar. Det är en total upplevelse.

Gobans hus
Det äldre huset hos Goban

Vi avslutar tystnaden när vi kommer hem till Gobans*) föräldrarhem, ett traditionellt jordbrukarhem, där vi blir bjudna på frukost, på Keralavis.

*) Goban är manager på Eden Garden Hotel, som är ett systerhotell till Oceano

Vem leder kursen?

Du kommer att ledas av Björn & Brahma och vi har mångårig erfarenhet av att leda yogagrupper och meditation. Vi är båda utbildade lärare i Kundaliniyoga, Sivanandayoga (dvs Hathayoga) och Yinyoga. Björn undervisar även Poweryoga i Sverige. Vi har drivit Yoga Studion i Sundsvall sedan 2001. För oss är den meditativa delen av yogan, att finna din inre frid och harmoni, väldigt viktig. Att hitta en livsstil i kärlek och glädje, istället för att leva i rädsla att inte vara tillräckligt bra eller inte omtyckt.
Därför har vi alltid sökt inspiration från vishetslärare som Eckhart Tolle, Osho, Papaji, Ramana Maharshi, Nukunu, Mooji och många fler. Vi börjar alltmer kalla det för Insiktsyoga.

Björn och Brahma

Doctor Darshan och Dr Yoshy på hotellet kommer att introducera oss i Ayurvedans hemligheter. Oceano Cliff Ayurvedic Beach Resort är ett Ayurvediskt Centre och det gör att vi har tillgång till en stab av läkare och massörer.

Under den andra veckan kommer du även att instrueras av flera lärare från Varkala:

Ullas Kumar ger dig inblick i den traditionella Hatha Yogan. Han undervisar på ett mycket mjukt, tillåtande och behagligt sätt, utan en mängd konstiga sanskritnamn. Han har ett yogacenter på North Cliff om du vill ha mer av hans yogastil.


Smaiji
foto: Hannu Kiviranta

Swami Sukshmananda kommer att introducera dig i den andliga - ej religiösa - aspekten av meditation.

Han är mycket kunnig och en högt aktad andlig ledare. Under 2004 gav han ut boken Egot och Bevittnaren. Här kan du läsa förordet till boken.

Efter alla dessa år har vi kommit Sukshmananda mycket nära och de senaste åren har han tagit emot grupperna hemma i sitt föräldrarhem uppe i bergen i Palud. Ett otroligt vackert men enkelt lantbrukarhem där han ofta besöker sin mor och sina syskon.

En av dagarna åker vi till Swami Sarva Atma Mithras Ashram Swagatam som är ett fantastiskt naturskönt område i Backwaters utkant. Han undervisar yoga i Frankrike halva året och har sin andliga tradition och skolning i Sivagiri och Narayana Gurus filosofi.

Sarva Atmna Mithra  Swagatam
Sarva Atma Mithra och hans Ashram Swagatam som betyder "Välkommen" på Malayalam

 

Varför just Indien?

Anledningen att vi valt just Varkala i södra Indien är flera:
 
 • Yogan och Ayurvedan har sitt ursprung i Indien. Både Ayurveda och yoga har utövats kontinuerligt i tusentals år. Yogan är en naturlig del i Ayurvedan och och båda ingår många indiers vardagsliv.

  North Cliff
  Den lite livligare North Cliff

 • Här upplevde vi ett lugn inombords. Trots många restauranger, hantverksshoper (med kvalitetsvaror) på klippkanten och sandstranden nedanför, vilade det en frid över stället. Efter stranden kunde vi vandra i timmar och bara passera fiskeläger och någon moské. Gick vi åt andra hållet kom vi in i den äldre bebyggelsen runt Temple Junction. Det är uppbyggt runt det 1000 -åriga templet Janardhana.

  Solnedgång

 • Här finns det yoga- och ayurvedacentra överallt. Det är en väl rotad tradition, speciellt i Kerala. Vårt hotell Oceano Cliff har egen ayurvedisk behandlingsavdelning med professionell personal. Restaurangen serverar både Ayurvedisk och "vanlig" mat.

 • Hotellet ligger i nära anslutning till Cliff beach och rymmer hela gruppen.

 • Det finns två fantastiska terasser att gör yoga på. En på hotelltaket och en annan på klippkanten. Terassen på taket är täckt med palmblad som solskydd.

  Fiskebåt

 • Utefter den milslånga sandstranden ligger det fiskebyar, både norr och söder om Cliffen. Männen fiskar på samma vis som de troligen gjort i tusentals år. Handbyggda båtar, både stora som rymmer tjugotals fiskare och små stockbåter för max två personer.

 • Keralas folk är mycket öppna och lätta att komma i kontakt med - om man nu skall generalisera. De flesta talar god engelska och du möts för det mesta av öppna leenden.

Dagsprogram

Yoga, Meditation, Mindfulness och Ayurveda .
Vi kommer att göra två yogapass per dag. Ett på morgonen från kl 06 då solen går upp till kl 08. Då är det en behaglig temperatur. Morgonpasset avslutas med en kortare Mindfulness-övning.

På eftermiddagen kl 1730-1845 gör vi ett andra pass. Morgonpassen innehåller c:a 1 tim asanas fysisk yoga, och 1 tim meditation eller andra övningar. Yoga är en ständig träning i Mindfulness eller medveten närvaro.

Under sju dagar kommer du att får ayurvediska behandlingar i form av olika massager, rogivande, muskelavslappnande, återhämtande men även Shiro Dhara som är en meditativ oljebehandling. Ljummen Ayurvedisk olja rinner sakta ner över pannan i en pendlande rörelse.

Swami Sarva Atma Mithra kommer att undervisa den yogiska filosofin och ha satsang en av dagarna. Vi kommer även möta Swami Sukshmananda i hans hemby Palud, en av dagarna.

Dr Darshan kommer att ge en introduktionskurs i Ayurveda så du kan förstå din egen konstitution så du kan anpassa ditt liv efter dina personliga förutsättningar.

Swami och Björn-Brahma


Utflykter


Mellan passen kommer du att ha tid att göra egna aktiviteter och utflykter under dagarna. Det finns tillgång till elefantritt, båttur till Golden Island, Katakali och dans uppvisningar mm.

Elefantridning     Katakali

Om du vill göra något utöver det vanliga kan du göra en dagsutflykt på Backwaters husbåtar. Ingår inte i kursen.

Backwater

Backwater är det vattensystem som bildas innanför kusten, på slättlandet nedanför bergsmassiven. Det är en paradisliknande upplevelse att glida fram i palmskogen med mängder av fåglar och mänsklig aktivitet.

Vad ingår i kursavgiften?

 

 • Hotellrum på Hotel Oceano Cliff. Två delar på ett dubbelrum.
 • Daglig frukost och middag på hotellet - indisk eller västerländsk.
 • Resa från flygplats till hotellet, T o R.
 • Välkomstmiddag.
 • Yogakurs med Björn & Brahma. Två pass per dag.
 • Introduktionskurs i Ayurveda av Dr Darshan
 • Olika Ayurvediska massager och enklare behandlingar under sju dagar.
 • Ayurvedisk mat under de sju dagarna, även lunch.
 • Fri tillgång att rådfråga de Ayurvediska läkarna hela tiden.
 • Kryddvandring genom lokalbefolkningens trädgårdar med Viju Kumar.
 • Tyst vandringsmeditation genom pastoralt landskap med Biju i hans hemtrakter.
 • Hatha Yoga med Ullas Kumar
 • Satsang med Swami Sukshmananda från Varkala.
 • Möte och Satsang med Swami Sarva Atma Mithra från Nedumkula i Kerala.
 • Kursmaterial: Kompendium med yogaövningarna, CD med yogapass, Böckerna: "Ayurveda för ditt sinne" och "Egot och Bevittnaren"
 • Kursen omfattas av Resegarantilagen.
 • Konsumnetverkets regler för avbeställning av paketresor.
 •  

  Oceano


  Hotellet

  Varkala Cliff är består av tre områden. North Cliff är den del där du finner den största aktiviteten av försäljning, hotell och restauranger. Mellan North och South Cliff ligger Temple Road Beach nära Janardhana Temple med det traditionella indiska myllret och folklivet.

  South Cliff är ett lugnare område, nära till lokalbefolkningen och fiskelägren. Lugnet gör South Cliff idealiskt för en yogaretreat. Det är gångavstånd mellan de tre områdena.

  Även i år har vi därför valt Oceano Cliff på South Cliff, för vår kurs! Hotellet ligger alldeles på kanten till havet. En charmig trappa leder ner till en egen sandstrand. Vid en speciellt tillredd plats på klippkanten kan vi göra eftermiddagsmeditation vid solnedgången i havet. Morgonyogan gör vi uppe på hotelltaket som är täckt med ett palmtak som solskydd.

  De har också egen restaurang och inte nog med det... Ayurvedisk massage och behandling ges på hotellet.

  Frukost och middag ingår. Dessutom finns en mängd olika restauranger på Cliffen där du kan välja att äta indiskt, tibetanskt, italienskt, tyskt, brittiskt Priserna är väldigt låga, även om du slår till en kväll och verkligen lyxar till det.

  Två delar på ett dubbelrum. Det finns 5 enklare dubbelrum som används för dem som vill ha enkelrum. Vill fler än fem ha enkelrum går det att ordna men då betalar man extra, 1500 -3500 SEK....

  Hela familjen - hur går det?

  Om ni är två yogaintresserade vuxna med barn så skulle en praktisk lösning vara att dela på en kursavgift. Den ena gör yoga en dag medan den andre gör något roligt med barnen. Nästa dag växlar ni. På det sättet kan båda deltaga i yogan och ändå vara på semester med barnen.

  Har ni barn som går i skolan så finns det en svensk skola inte så långt från hotellet där vi bor, http://svenskaskolankerala.se. Skolan tar emot elever mellan skolår 1 - 5

  Upplevelser för dig som vill stanna ytterligare en tid

  Det är verkligen värt att stanna en extra vecka eller två efter kursen är slut. Inte bara om du vill förlänga de Ayurvediska behandlingarna - att utforska Kerala är fantastiskt!

  Boken som du får, "Kerala - sydindiens pärla", är en resehandbok för dig som vill upptäcka Kerala på egen hand. Där får du massor med värdefulla tips. Här är några av våra "godingar":

  Utanför indiens absoluta sydspets står en jättestaty av landets berömda yogi, samhällsomdanare, filosof och andlige ledare Swami Vivekananda. Likt USA:s frihetsgudinna står han som en nationalsymbol för landets självständighet. Hit vallfärdar indier från hela landet under en 41-dagarsperiod i nov-dec. Soluppgång och solnedgång syns från samma plats.

  Kanyakumari

  Kerala har havet till väster och de höga bergen till öster. Här uppe i Punmudi och Munnar hittar du kaffe- och teodlingar, hisnande vyer och viltreservat i Munnar. Även kuststaden Kochi och beachen Kovalam är sevärda platser.

  Alldeles i närheten av Varkala ligger Amritapuri där den nu i allra högsta grad levande gurun Amma har sitt Ashram - ett enormt samlingsställe för andligt sökande.


   

  Går det att lära sig att leva med stress?

  En del människor drabbas hårdare av stress än andra. Det kan bero på vår kroppskonstitution men också på hur vi hanterar stressen. Det som är stressande för en person kan vara utmanande eller energigivande för en annan.

  Vi behöver lära oss hur vi skall möta den tilltagande pressen i vår moderna livsstil. Men det räcker inte med en intellektuell förståelse av stressens mekanismer. Vi drabbas likafullt!

  Yoga

  Vi behöver med jämna mellanrum lämna tankeprocessen och komma ner i kroppen – för att återfå lugnet. En regelbunden återhämtning i stillhet är sunt.


   

  Effekten av Yoga och Meditation

  Yogan ger dig:

  Andningstekniker som påverkar

 • ditt lugn
 • ditt körtelsystem och dina hormoner
 • sänker ditt blodtryck
 • dina muskelspänningar

 • Meditationstekniker som:

 • löser upp psykiska spänningar som lagras av dagens stress
 • ökar din förmåga att kontrollera och släppa din tankeverksamhet
 • förbättrar din förmåga att koncentrera och fokusera dig i din vardag
 • förbättrar din sömn och ökar din återhämtning

 • Fysiska stretchingprogram som:

 • löser upp dina muskelspänningar i rygg och nacke
 • befriar dig från spänningshuvudvärk
 • förebygger ryggproblem
 • ökar din rörlighet och vitalitet

 • Yogan påverkar och optimerar dig på alla plan.


   

  Några röster om Yogakurserna i södra Indien:

  Röster från 2012:

  Vad tycker du om förberedelserna och informationen före resan?:
  Utmärkta! Finns inget jag saknade.

  Hur upplevde du effekterna av den dagliga yogan?:
  "Må bra"- känsla, upplevde ökad balans och harmoni ikropp och själ efterhand

  Hur upplevde du den Ayurvediska delen av programmet?:
  Spännande erfarenhet av ett "annorlunda" och helare sätt att se på människan

  Vad Indieresan betytt för mig:
  Fantastiskt att åter få resa till denna underbara plats med all den värme som man får ta del av- både klimat och leende varma människor. Möta nya människor och all den värme och glädje det ger. Gruppgemenskapen!
  Underbara Björn o Brahma, tack för er skicklighet och unika förmåga att leda yogan tillsammans till både utmaning och vila. Känsla av tillåtande, att vara där man är. Stark glädje att på morgonen möta Brahmas leende hälsning och Björns "Betraktelser o Dagens ord"!
  Resan har gett mig glädje, känsla av frid i sinnet och hopp om fortsättning i yogaträning.
  Ylva Hegardt
  Förberedelserna:
  Mycket bra
  Den dagliga yogan:

  Först smärta, sen smidighet, spänst och harmoni.

  Hur upplevde du den Ayurvediska delen av programmet?:
  Mycket omfattande och djupt, hade inte riktigt förstått det innan.

  Vad Indieresan betytt för mig:
  Att återigen inse hur viktigt det är att ta väl hand om mig, att yogan är en mycket bra metod för att få bra andning, inre kontakt och en smidig kropp.
  Jag tycker hela upplägget varit fantastiskt och mycket väl komponerat. Jag känner stor tacksamhet att jag fått tagit del av er breda och djupa kunskap - mycket imponerande - det märktes att ni är mycket genomtänkta, kunniga, bra timing och varma och omtänksamma.
  Tack, jag har aldrig varit på något som varit så väl genomfört och jag har varit på väldigt mycket! :)
  Helena Rundqvist

   


  Förberedelserna:
  Väldigt bra, tillräckligt med tid inför avresa och relevant. Bra boktips därutöver. Snabba svar vid mailfrågor.

  Den dagliga yogan:

  Mycket mjukare i kroppen

  Hur upplevde du den Ayurvediska delen av programmet?:
  Ny fantastisk upplevelse, bra med litteratur som fördjupar förståelsen, bra läkarkontakter och massage för just min kropp.

  Vad Indieresan betytt för mig:
  Att jag uppfyllt en dröm.
  Att bara få vara och inga måsten att socialisera sig om man inte velat och det har varit alldeles OK och accepterande
  Ann Heljeback

   


  Förberedelserna:
  Mycket bra! Bra med länkar till ambassad och flygbiljetter, info om Kerala mm.

  Den dagliga yogan:
  1. Har blivit starkare och lugnare i kroppen. En härlig känsla
  2. Bra variation på passen och även den ordning de kommer i.

  Hur upplevde du den Ayurvediska delen av programmet?:
  Bra.
  1. Skönt att ta hand om min kropp.
  2. Mycket bättre information av läkarna i år.

  Vad Indieresan betytt för mig:
  Otroligt mycket! Jag har fått en sån fin bekräftelse av min kropp att jag är på väg att bli frisk. Istället för att dräneras på energi har jag kunnat "Tanka" mig full. Åker hem med ytterligare nya insikter om mig själv och min kropp. Hjärtligt TACK!!!

  P.S. Jag är med nästa år, igen! Vill inte vara utan det fina ni delar med er av.

  Kramar
  Helena Jansson


  Förberedelserna:
  Bra inforation om resan och om Kerala, tips och fakta.

  Den dagliga yogan:

  Jag mådde bra efter varje yogapass. Många nya härliga pass.

  Hur upplevde du den Ayurvediska delen av programmet?:
  Jag fick bra hjälp av "min" läkare Dr Darshan och min massör, Bindu. Jag har lärt mig mycket om Ayurveda och har stor tilltro till deras kunskap

  Vad Indieresan betytt för mig:
  Eftersom det här är min tredje resa är det ett kärt återseeende av Keralas vänlighet.
  Det är bara att konstatera att yogan, ayurvedan, människorna här på hotellet och utanför, den fantastiska gruppen och Björn och Brahma får en att må som en prinsessa. Jag längtar redan tillbaka.
  Anna Stina Vestin


  Förberedelserna:
  Jättebra med all skriftlig information + telefonhjälpen med visum

  Hur upplevde du den Ayurvediska delen av programmet?:
  Bra för kropp och själ, total avslappning. Intressanta med "Doctor Ayurveda-talk" trots at jag kunde en hel del innan (det ingick i vår yogalärarutbildning)

  Vad Indieresan betytt för mig:
  Mycket. Alla förhoppningar har infriats. Jag åkte hit för att vila kropp och själ och för att få inspiration till min yoga och mina yogaklasser hemma.
  Jag valde denna resa för att jag har gjort den en gång tidigare och det var sååå bra! Denna gång var ayurvedan utvecklad, ännu bättre än sist. Dessutom mådde jag bättre än förra gången, så jag har verkligen kunnat ta del av allt.
  Det är ett digert och mycket spännande program med de två Gurusarna, den tysta vandringsmeditationen, yogan och ayurvedan. Björn och Brahma är fantastiska!
  Tack och Kram!
  Kajsa Heikensten Söderlund


  Vad Indieresan betytt för mig:
  En helt underbar resa och skön på alla sätt.
  Lugnet infann sig efter några dagar, efter ett par sköna massager.
  Det är andra gången jag åker hit och det jag inte kunde ta till mig första gången har jag tagit till mig den här gången.
  Jättetrevlig personal på hela hotellet, glada och vänliga människor och jag känner mig jättenöjd med allt. Detta skall jag leva på länge.
  Stella Svanedahl


  Förberedelserna:
  Mycket bra info.

  Den dagliga yogan:

  Positiva effekter. Mycket av effekterna kommer nog efter en tid.

  Hur upplevde du den Ayurvediska delen av programmet?:
  Mycket bra.

  Vad Indieresan betytt för mig:
  Yogaresan till Indien har betytt väldigt mycket för mig. Jag har varvat ner, slappnat av och blivit både rörligare och mer kroppsmedveten.
  Den har också givit mig större insikt om vikten att vara "här och nu" och om att ta fullt ansvar för allt som händer mig och inte skylla på andra eller annat utanför mig själv.
  Folke Nyström

   


  Vad Indieresan betytt för mig:
  Indienresan har betytt mycket för mig, både den här gången och 2010.
  .....
  Utflykterna som ingår i programmet är intressanta och helt unika tack vare era många kontakter.
  Yogan, meditation/andningsövningarna kommer jag att ta med mig hem och använda i vardagen.
  Björn och Brahma, ni är otroliga och jag hoppas ni fortsätter med dessa resor ett tag till. Ni är stora förebilder för mig och min fortsatta yogautövning.
  Jag är otroligt nöjd med allt jag fått uppleva på denna resa och hoppas kunna återvända någon gång i framtiden.
  Ett stort tack till er båda.
  Inger Franzén

   


  Förberedelserna:
  Mycket bra tips och länkar.

  Den dagliga yogan:

  Stärktes i kropp och själ varje dag. Bra uppläggning och variation på passen. Pranayama är så bra. Härligt med mantran.

  Vad Indieresan betytt för mig:
  Att få stanna upp och ta hand om hela mig, få inspireras av alla varma, kärleksfulla indier och deras kultur. Samt Björn och Brahma
  Jonna Raje Jensen


   


  Röster från 2011:

  Vad Indieresan betytt för mig:
  Resan betyder mycket, både den här gången och den förra (2004). Det är något speciellt med Indien, lugnet i kaoset.

  Oceano Cliff är ju verkligen en oas. Jag fick nypa mig i skinnet för att kolla om det var sant att jag var där.

  En verklig saga som man kan uppleva med alla sina sinnen - coachade av er, underbara, inspirerande och duktiga (proffsiga) ledare, som delar med er av er själva till alla andra. Tusen tack!
  Else-Maj Fredriksson  Hur upplevde du effekterna av den dagliga yogan?:
  Fantastiskt! En ökad kroppsmedvetenhet och ett inre lugn som jag inte hade tidigare. Morgonyogan ger en fantastisk staren ny dag. Man blir mera öppen i sinnet för den nya dagens möjligheter.

  Hur upplevde du den Ayurvediska delen av programmet?:
  Otroligt skön massage när kroppen är spänd och stel, dels av träningsvärk men också av spänningar. Intressant vad naturliga läkemedel kan ge för effekter och en ökad valmöjlighet inför kommande problem.

  Vad Indienresan har betytt för mig:
  Gruppen har varit ett fantastiskt stöd och med er som ledare är inget omöjligt. Ni är helt fantastiska! Med ert lugn och er kärlek till livet är ni underbara förebilder. Resan har också gett tid till eftertanke och en möjlighet till en ny start, att börja tycka om och acceptera mig själv.
  Den andra sidan är att få se och uppleva Kerala på ett unikt sätt, att träffa människor och ta del av deras vardag, långt från turismens värld. Att få tränga in i det verkliga Kerala. Denna öppenhet och vänlighet som finns överallt här. TACK !!

  Monica Sellin

  ------------------------

  Förberedelserna:
  Mycket bra! TACK för att ni tog er tid till att svara på alla frågor jag hade inför resan. Det ingav ett förtroende och jag kände ett lugn och trygghet.

  Ayurvediska programmet:

  Intressant med filosofin att "Mat är medicin".

  Vad Indienresan har betytt för mig:
  Den har betytt så enormt mycket för mig att har svårt att beskriva det i ord.
  Yogan, meditationen/andningsövningarna har gett mig verktyg för att hitta mitt inre lugn. Detta kommer jag att ta med mig hem och använda mig av hemma i vardagen.
  Att få vara på denna otroligt vackra plats och att få träffa Indierna som är så varma, hjälpsamma & gästvänliga människor som alltid möter en med ett leende gick rakt in i hjärtat.
  Jag känner en sån glädje och tacksamhet att fått varit med om det här.

  Carina Olsson

  ---------------------

  Förberedelserna:
  Spännande och inspirerande. Jag läste om Ayurveda parallellt coh det hjälpte att förstå. Bra personal.

  Vad Indienresan har betytt för mig:
  Ni lär ut yoga på ett enkelt sätt.
  Inspirerar med er glädje och visdom.
  Oceano är med sin personal ett paradis för alla sinnen.
  Känner mig fulltankad och vill absolut ha denna resa som min årliga "besiktning"

  Jonna Raje Svensson

  --------------------

  Förberedelserna:
  Väldigt bra info via mail, samt lätt att få svar på ytterligare frågor.

  Den dagliga yogan:
  Jag har blivit mycket smidigare och mer avslappnad. Dessutom har lärt mig att andas ordentligt igen. :)

  Vad Indienresan har betytt för mig:
  Det här är en upplevelse jag kommer att bära med mig varmt i hjärtat, Jag har njutit varje sekund av värmen, naturen, människorna och framför allt yogan.
  Det har verkligen varit en "må bra resa" som givit mig så otroligt mycket.
  Tack Björn och Brahma - ni är bäst ! Hearts

  Simona Scurani

  ----------------------

  Förberedelserna:
  Bra information.

  Den dagliga yogan:
  Skönt att gör yoga två gånger om dagen. Känns som man har tränat upp sig och blivit lite smidigare.

  Ayurvediska programmet:

  Det känns hälsosamt att äta den goda ayurvediska maten. Lite roligt med medicinerna. Massagebehandlingarna är ju supersköna!

  Vad Indienresan har betytt för mig:
  Det känns som jag har investerat i min hälsa och välmående. Som att göra en 1000-milaservice. Har nog förlängt livslängden med 10 år! Trevligt att träffa nya människor och jag har fått nya insikter. Roligt att hotellet har blivit så fint och köket och servicen är ju toppen.
  Tack! Björn och Brahma för att ni finns! Hearts

  Pia Boväng

  ------------------------------------

  Vad Indienresan har betytt för mig:
  Avkoppling i en underbar miljö med bra upplägg på resan, tillmötesgående och omhändertagande personal på hotellet. Skönt att få bli ompysslad i en fin och lugn miljö.
  2,5 veckor känns som 2,5 månad.
  Jag har kännt mig mer närvvarande än på länge.
  Yogan, dagsturerna, allt har varit perfekt.
  Och allt tack vare er, Björn & Brahma, Tack !!
  Och tack till mig själv som gav mig den här resan!

  Malin Torbjörnsdotter

  ---------------------------

  Förberedelserna:
  Toppenbra! Jag tycker ni förmedlade en känsla av omhändertagande, vilket för mig kändes skönt.

  Den dagliga yogan:
  På många sätt. Den har gett mig både ett lugn och mer alert psyke. Kroppen (rent fysiskt) har fått en bättre uthållighet och den är smidigare och mer "lättarbetad".

  Ayurvediska programmet:
  Intressant. De 3 - 4 första behandlingarna var rent magiska!!! Lite som att gått från betong till lättarbetad lera. Maten var fantastiskt bra för magen, mycket "samma smaker" men lätt värt.

  Vad Indienresan har betytt för mig:
  Den har betytt:
  * En paus på 19 dagar att bara få vara.
  * Ett uppvaknande mot de signaler som kroppet skickat och som jag tidigare ignorerade.
  * Sol, bad och energi.
  * Lite andra värderings och prioriteringsändringar gällande mina tankar
  * Underbar yoga och otroligt behövliga meditationer
  * Sympatiska och ödmjuka människor
  * En upptäckt: - Att jag genom min stress har missat att leva.
  * Insikter och värdefulla ord
  * Den har betytt att jag vill fortsätta leva med Yoga och meditation i mitt liv.

  Tack! hearts

  Johanna Fransson

  -------------------------

  Förberedelserna:
  Mycket bra!

  Den dagliga yogan:
  Yogan har påverkat framför allt min "slitna" rygg på ett positivt sätt.

  Ayurvediska programmet:
  Mycket bra! Maten var fantastisk och påverkade energin i kroppen! Massagen har haft en positv verkan på ryggen och samtidigt gett ett behagligt lugn!

  Vad Indienresan har betytt för mig:
  Min rygg är helt återställd och det säger allt! Jag har fått tid till reflektion och med all sannolikhet kommer jag att genomföra vissa förändringar i min vardag vid hemkomsten.
  Mötet med Gurun (SarvaAtma Mithra) i hans Ashram var en speciell upplevelse som lämnade efter sig frågor att fundera vidare på !! Suverän!!
  Med hearts

  Sonja Eriksson

  ------------------------

  Förberedelserna:
  Mycket bra!

  Kändes tryggt att få hjälp med alla frågor som dyker upp inför en resa. Allt så otroligt bra organiserat.

  Den dagliga yogan:
  Kroppen blev klart mjukare och lugnare. Alla pass gav mig inte energi men många gjorde det. Kroppen gladare och sinnet lugnare.

  Ayurvediska programmet:
  Behandlingarna var underbara och min kropp så mycket behagligare. Medicinen kan jag inte uttala mig om.

  Vad Indienresan har betytt för mig:
  En mycket vacker och omtumlande inre och yttre resa. Upplevelsen av att jag har varit här ett år. Sett mycket av mig själv. Indierna är otroligt härliga speglar för att bli påminnd om vad som betyder något för människans välbefinnande. Personalen på Oceano och hotellet i sig är makalöst trevligt. Jag kommer att återkomma och absolut resa med er på nästa yogaretreat hit.
  Åker hem med att ha tagit ytterligare ett steg framåt i min utforskning av mig själv.
  hearts - TACK!

  Helena Jansson

  -----------------------

  Röster från 2010:

  Vad tycker du om förberedelserna och informationen inför resan?:
  Verkligen bra och gedigen information!

  Hur upplevde du effekterna av den dagliga yogan?:
  Välgörande både fysiskt och mentalt. Känns ibland lite mycket med två pass men det har nog med min egen status att göra.

  Hur upplevde du den Ayurvediska delen av programmet?:
  Väldigt proffsigt upplagt, flöt på smidigt. Bra mat, bra läkare och terapeuter.

  Vad Indienresan har betytt för mig:
  En otrolig återhämtning som människa. Mötet med lokalbefolkningen har gjort stort intryck. Har kännt mig tryggt ledd i alla situationer, både träning/utflykter/rådfrågning och det har gett mig energi.

  Ett stort och rikt äventyr.

  Maria Svärd


   

  Förberedelserna: Mycket bra! Saknade inget.

  Den dagliga yogan: Att få uppleva min kropp från att ha känts spänd/stel och öm och stängd till att den öppnats och gett mig fina inre upplevelser. Är så häftigt hearts

  Ayurvediska programmet: Mycket bra! Fräscht, välorganiserat och tryggt. Och att hotellets personal "var med oss" under veckan, hade koll på vad/vad jag inte skulle äta var ett bra stöd.

  Vad Indienresan betytt för mig: Förhoppningsvis en hel del. Jag har fått inspiration, goda råd och min självbild har börjat klarna. Jag skulle bli förvånad om jag inte sätter mina planer i verket och genomför det känslan säger mig istället för att låta bara tankarna få styra.

  Mona Woxlin


   

  Vad Indienresan betytt för mig: Då jag var mitt i en arbetsperiod som var mycket krävande på olika sätt, gav resan mig en total återhämtning. Dessutom har jag fått möjlighet att se verkligeheten i nya perspektiv. Yogan har varit utmanande men fylld av harmoni och glädje.
  De utflykter vi gjort har varit intressanta och spännande och fungreat jättebra, praktiskt sett.
  Ser fram emot nästa resa.
  Hur upplevde du Ayurvedan? Behandlingarna var njutbara och gav den avslappning som behövdes. Ett härligt välbefinnande till kropp och själ.

  Maj Öberg


   

  Effekterna av den dagliga yogan? Känner mig mjukare och blir glad när jag märker att jag faktiskt flyttat gränser. Brahmas välkomnande och Björns filosofiska inledning gör att man går in i yogapasset med öppet sinne och mjuka drag.
  Ert sätt att leda passen, varierat och vänligt, kravlöst men ändå tydligt utmanande, tillåtande och uppmuntrande är bara så suveränt! Ni är bäst!

  Vad tycker du om förberedelserna och informationen inför resan: Bra tajmat! Lagom mängd i rätt tid. Gav en trygg grund i både mental och praktisk förberedelse.

  Kram Kärstin Stegermark


   

  Förberedelser och information?: Mycket bra! Bra struktur. Perfekt.

  Den dagliga yogan?: Markant ökad rörlighet, medvetenhet i stunden, mycket bättre diafragmakänsla, ökat välbefinnande. Trots morgontrötthet ibland längtar jag till yoganoch kommer upp och iväg till yogan. Påminn oss gärna att komma med trots att det tar emot, gång på gång. Säg gärna att det är naturligt att det tar emot. Ni är strålande på att inge respekt för individens speciella behov. Musiken är sååå välvald.

  Vad Indienresan betytt: Märks nog mer på lång sikt. Nu känns det mycket bra. Ett så varmt bemötande av alla, även från främlingar, ger en positiv tro på mänskligheten. Helheten har betytt mest. Havsljud, lugnet och tillitskänlsan.

  Tack. Anna Len Axelsson


   

  Vad Indienresan betytt för mig: Att jag äntligen kom till Indien. Vacker natur, vänliga människor och god mat. Dessutom känner jag att yogana funkar bäst om man gör den varje dag. Så det ska jag fortsätta med i Sverige också. Vill gärna återvända till Oceano, Snart!

  Franziska Egger-Nilsson


  Förberedelser och info inför resan?: Jättebra.

  Den Ayurvediska delen av programmet?: Största jag upplevt, ..... ever!

  Vad Indienresan har betytt för mig: Att en flerårig dröm har gått i uppfyllelse. Jag har landat i mig själv på ett sätt som jag inte upplevt på länge. Det betyder mycket i mitt ansvarstagande för mig och min fysiska och psykiska hälsa. Alla mina tidigare ansträngningar har krönts.Yogan; inser att den har mycket större/vidare innebörd än jag insett tidigare, behöver leva yoga mer fr.o.m nu.

  Berit Mannberg


  Vad Indienresan har betytt för mig: Härlig avkoppling, bra gemenskap i gruppen, spännande att göra så mycket yoga och ayurvedisk behandling.
  Vi har sagt varje kväll: En sån bra dag vi har haft idag! Alla dagar bjuder på härliga upplevelser. Kommer gärna tillbaka.

  Eva Nässén


  Hur upplevde du den Ayurvediska delen av programmet? Den uppskattar jag mycket. Fantastiskt att ni fått ihop pusslet.

  Vad Indienresan har betytt för mig: Det var mycket roligt att komma tillbaka en tredje gång och att återigen få se landet och att möta dessa fantastiska människor. Att få ägna sig åt både yoga ocg ayurveda har varit så skönt. Det känns underbart att uppleva att jag inte har ont någonstans. De här veckorna är för mig en investering för att stärka min hälsa, vilket blir allt viktigare med åren.

  Gunnel Henricson


  Förberedelserna?: Mycket bra information, tips och upplysningar vid flera tillfällen.

  Den dagliga yogan?: Kändes skönt. Jag mådde bra efter varje yogapass.

  Ayurvedan?: Intressant med information av doktorerna, konsultationen bra. Doktorerna var alltid villig att svara på frågor och om man fick problem under tiden (inflammation i arbågen) så fick man genast hjälp.

  Vad har Indienresan betytt?: Otroligt mycket. Jag var här för andra gången och det känns som jag skulle vilja tillbaka igen. Björn och Brahma är otroliga människor, kunniga och kärleksfulla. Jag åker hem med stor tillfredsställelse. Jag upptäcker nya saker om mig själv och blir tryggare än jag varit.

  Indiernas vänlighet, gruppens sammansättning av många intressanta människor, värmen, vågorna, utflykterna välordnade, allt detta har varit mycket givande. Vi har skrattat mycket.

  Det har varit fint med delningen och övningarna efter morgonyogan. Björns fina ord före yogan har varit spännande och "AHA"-upplevelser.

  Anna-Stina Westin


  Röster från 2009:

  Vad Indienresan betytt för mig: Jag har lärt mig mycket om mig själv, speciellt fysiskt, men även psykiskt - har fått många nya insikter och påminnelser om livet och vad som är viktigt...
  Jag har fått ytterligare nya dimensioner vad gäller yogan och hur man kan utföra ett yogapass. Jag tycker ni två är helt fantastiska som lärare. Ni kompletterar varandra och utstrålar ett lugn som smittar av sig på oss elever så ingenting känns jobbigt, Wow!!
  Det har jag aldrig upplevt förut. Dessutom är ni helt otroligt pedagogiska också! Stora förebilder för mig måste jag säga. Jag är så nöjd och glad med allt jag har fått uppleva här i Indien, på alla sätt.
  Och TACK för er stöttning. Härligt att få lära känna er båda. All min kärlek. Hoppas vi ses snart igen :)

  Cecilia Frölander  Vad Indienresan betytt för mig: Tredje gången för mig! Lika bra som tidigare år. Känner mig stärkt till kropp och själ. Tid för återhämtning och reflektion. Gemenskapen i gruppen har varit jättehärlig!
  Yogan mår jag bra av!
  För mig är den här resan det bästa sättet att ta hand om sig själv

  Pia Boväng  En fantastisk välplanerad och fokuserad resa. Björns svar på många frågor innan resan ej att förglömma. Toppen.

  Hur upplevde du den Ayurvediska delen?: Helt underbar. Dr Sen, vilken talang och klarsynthet! Min behandling kom i exakt rätt tid när det gäller min hälsa. Ruggigt nära The Wall.

  Vad Indienresan betytt för mig: Indien känns som hemma för mig. Jag är väldigt tacksam för erat "Research-arbete". Platsen, människorna, maten har varit så närma mina önskningar jag kan/har föreställt mig. (100%)

  Rolf Hagberg


   

  Effekterna av den dagliga yogan?: Helt underbart! Att jag skulle bli påverkad i "mindet" hade jag absolut inte ens tänkt! Smidigheten är väsentligt bättre - men det finns att jobba med ...

  Hur upplevde du den Ayurvediska delen?: Kanon! Att jag kan klara mig på så lite mat - Fantastiskt! Och må så himla bra! Har inte saknat kött och fisk alls! Jag förstår ingenting - men mår toppen :-)

  Leena Zarowiecki


  Vad Indienresan betytt för mig: Den har betytt "före och efter Indien". Jag har fått en ny energi och kraft att göra något åt min övervikt för att må bättre, både fysiskt och psykiskt. Det har varit en så otroligt fantastisk upplevelse och jag är så glad att jag tog mig tid till detta. Alla i min omgivning kommer att uppleva mig gladare, piggare, roligare mm.

  Tack Björn och Brahma för att ni lät mig få uppleva detta.
  Kram

  Monica Jansson  Röster från tidigare år:

  Hur upplevde du den Ayurvediska delen?: Den var bra placerad i mitten av vistelsen och hjälpte till för bättre kontakt med kroppen. Stor njutning . avslappning.

  Vad Indienresan betytt för mig: Den har gett mig större kontakt med kärlekskänslan. Jag känner mig snäll, varm och mjuk. Den har fördjupat min yoga. Jag har lärt mig så mycket av ert sätt att leda yogan.
  Indien lär mig/påminner mig om ödmjukhet och tacksamhet.
  Just nu finns ett stort lugn. Känner mig buren.

  Gunilla Mourou.  Hur var informationen inför resan?: Helt perfekt, mycket "proffsigt". All information som man behöver fanns där.

  Hur upplevde du effekterna av den dagliga yogan?: Förstärkt rörlighet och styrka, bättre uthållighet. Bra verktyg och vägledning för att på egen hand hitta en inre stillhet.

  Hur upplevde du den Ayurvediska delen?: Lyx att få 1,5 tim massage under så lång tid! Underbart och avslappnande, frigjorde nog mycket spänningar, jag blev väldigt trött och lite ledsen.

  Vad Indienresan betytt för mig: Jag tycker jag har fått en bättre grund att stå på, blivit medveten om att det är mig själv det handlar om och att jag kan påverka mitt liv och bestämma hur jag vill må.
  Jag har också fått träffa många nya intressanta människor och har fått en ny vän som jag kommer fortsätta att träffa.

  Jag har också fått en kunskap och insikt om att det inte handlar om pengar eller prylar för att bli lycklig. Detta kommer jag att bära med mig så länge jag kan, alla glada ögon, skratten, nyfikenheten på mig från det indiska folket.

  Christina Hammargren  Vad Indienresan betytt för mig: Det har betytt väldigt mycket! Först och främst att få träffa er, Björn och Brahma! Ni är fantastiska yogis som utstrålar massor av kärlek och styrka. Det har också varit jätteintressant (och bra för mig) att få träffa "swamisarna" - framförallt Swami Santhiprasad.
  Jag tror Indien, ni båda, alla go'a medresenärer och alla upplevelser kommer att hålla mitt hjärta varmt och glödande under lång tid framöver!
  Stor kram och tack för att ni ordnat denna resa!
  P.S. Jag skall försöka komma till Sundsvall på någon workshop någon gång. D.S.

  Anita Carlqvist
  Vad Indienresan betytt för mig: När jag åkte visste jag inte riktigt vad jag gett mig in på, bara att "Yoga Studion" är bra att åka med.
  Förväntningar har jag haft och dom har infriats.
  Jag är mycket nöjd med allting, med ert ledarskap, de olika programmen som har ordnats samt valet av hotell.

  Ingrid Larsson
  Vad Indienresan betytt för mig: Kände inte mycket till Kundaliniyoga utan jag har alltid utövat Hatha Yoga.
  För mig betydde resan att en 37 år gammal dröm gick i uppfyllelse. Jag hade som mål att minska spänningarna i kroppen och att kroppen skulle bli smidigare. Det målet har jag uppnått.
  Det andra målet var att andligen få något. Det målet har jag också uppnått.
  Som en stor överraskning kom den enorma vänlighet som utstrålar från indierna. Alla utflykter och träffar med människor har varit underbara. 10 +

  Kram Birgitta Nordmark
  Vad Indienresan betytt för mig: Bekräftelse på att allt i naturen - världsalltet hör ihop i ett ständigt kretslopp. Religion har jag haft svårt att acceptera, alltid - Andlighet har varit ett lite farligt ord för mig - men inte nu längre. Efter denna resa kan jag tänka mig att diskutera andlighet med mina vänner igen.

  Jag tror att jag har hittat en träningsmetod som passar min stela kropp. Dessutom har jag fått mycket glädje tillsammans både med gruppen och med alla vänliga indier. Att få uppleva dett tillsammans med min bästa vän känns mycket fint i hjärtat.

  Hur upplevde du effekterna av den dagliga yogan?: För mig blev det bättre än väntat eftersom jag är nybörjare. Helheten med Björns morgontal, tydliga instruktioner, meditation och avslappning kändes skönt.

  Stefan Carlén
  Vad Indienresan betytt för mig: Indienresan innehöll allt som jag behövde just nu. Daglig yoga som gjorde mig lätt till sinnes, mjuk och spänstig i kroppen, och lugn och harmonisk. Massage varje dag var en njutning för kropp och själ, underbart avslappnande. Fantastisk god vegetarisk mat. Gick ner i vikt och kände mig lätt i magen.
  Det har också varit mycket stimulerande att få träffa så många spännande människor, kursdeltagare förstås, men också swamis och yogalärare och alla trevliga indier.
  Och stranden, och havet, och solnedgångarna! Kan man ha det bättre?

  Maria Hedberg
  Hur upplevde du Ayurvedan: Jättepositivt! Skönt med förstklassig massage. Maten var jättebra för min mage (har inte varit så bra i magen på väldigt länge. Jag tror bl.a. tack vare inget jäst bröd.)
  Vad tyckte du om hotellet: Bra val av hotell. Servicen var förstklassig. Alla i peronalen var jättevänliga och ödmjuka, likaså ledarna. Rent och fint. Standarden var OK, charmig på något vis. Fint läge uppe på klippan, lungt och skönt runt omkring. Skönt med inte så många turister. Fint med havet nedanför.
  Vad Indienresan betytt för mig: Den här resan betydde mycket för mig, har alltid haft en längtan till Indien (vet ej varför). Jag tyckte människorna var ödmjuka, målinriktade och avvaktande på ett ödmjukt sätt, inte "gåpåiga" på något sätt.
  Jag mådde jättebra där och hoppas jag kan återvända dit igen. Jag mådde också bra av mycket yoga och yogan på morgonen var en härlig start på dagen.
  Jag kommer att försöka lägga om min kost och i och med det få min mage att må bättre. Kände mig så frisk under vistelsen där och t.o.m. sov bra hela tiden.

  Stella Svanedahl
  Vad Indienresan betytt för mig: Jag känner mig lugnare än på evigheter, sporrad att fortsätta med yoga och leva mer hälsosamt.

  Maja-Lena Rune
  Vad Indienresan betytt för mig: Mycket givande - kraftfullt, lärorikt. Är så tacksam för de "upptäckter/erfarenheter/möten/yoga/meditationer osv"
  Ett tryggt sällskap att resa i första gången fastän jag hade mycket egen tid!
  En mäktig frid i själ och hjärta. Att äntligen besöka yogans hemland, andligt växande - tillit, intuition - mycket personlig utveckling. "Flow".
  Stor tacksamhet, enorm närvaro.

  Malin Andersson/Jiwan Shakti Kaur
  Vad Indienresan betytt för mig: Mötet med Swami Santhiprasad gav mig mycket.
  Det är förunderligt att man skall behöva åka ända till Indien för att möta sig själv och få förståelse för vad som ligger bakom de kroppsliga problem som jag har.

  Ingrid Meijer
  Vad Indienresan betytt för mig: Jag har lärt mig mycket. Troligen kommer jag att gå på yoga mycket mer.
  Vill åka tillbaks till Indien.

  Karin Hallberg Nordenankar
  Vad Indienresan betytt för mig: Otroligt härlig upplevelse, ny energi och full av tankar och ideer. Fast tankarna skulle vi lära oss kontrollera :-) Ny start på livet.

  Andreas Georgsson
  Vad Indienresan betytt för mig: Jag har lärt mig en massa nya saker vilket var precis vad jag ville. Jag har fått en massa saker att smälta som känns väldigt bra. Jag har träffat massor med människor som gjort mig glad ända in i hjärtat och kommer åka hem med ett stort leende både på utsidan och insidan :-)

  Therese Georgsson
  Kursen som helhet: Bra organiserat! Det märks att ni planerat kursen noggrant. Över förväntan. Genomtänkta yogapass med stigande svårighetsgrad gjorde att det var utvecklande och stimulerande hela tiden.
  Vad Indienresan betytt för mig: Jag har fått många "verktyg" att ta med mig hem till Sverige och den stressade världen där.
  Fått nya insikter om livet och vad som är viktigt!

  Lena Hedenmark
  Kursen som helhet: Mycket. Mycket bra!
  Vad Indienresan betytt för mig: Yoga varje morgon har varit otroligt skönt. Jag känner mig mjuk som en daggmask.
  Att vara nära familjen, så tajt i två veckor har kännts väldigt bra.

  Claes Nordin
  Kursen som helhet: Över förväntan. Upplever frihet, att kunna göra vad jag vill utan krav att vara med här eller där.
  Vad Indienresan betytt för mig: Jag har rest på många ställen inom mig och möblerat om, rensat, sorterat och fyllt på med energi på alla plan, prövat min tillit och närvaro, fungerar väldigt bra med alla men familjen lär mig mest.

  Annika & Claes, Emelie & Sofia
  Kursen som helhet: Jättebra! Härlig yoga, lagom mycket, jättefina ledare med så mycket att ge, underbart ställe med fina energier, med växterna, Ayurvvedan och ägarna. Spännande utflykter.
  Vad Indienresan betytt för mig: Så mycket inspiration till mig som yogalärare. Så mycket glädje över att äntligen få komma till Indien under bra förhållanden efter många års längtan. Så mycket lycka över att yoga så här mycket, över att få vara i nuet.

  Kajsa Heikensten Söderlund
  Kursen som helhet: 5 av 5 möjliga
  Vad Indienresan betytt för mig: Att jag fått redsakpen för att nå ett inre lugn. Nya bekantskaper.
  Den mest fantastiska resa jag gjort!

  Eva Lööf
  Kursen som helhet: Bra! Kul att få omväxling med olika typer av yoga. Sista dagens morgonpass var klart det bästa!!
  Walking meditation var en skön upplevelse. Kände ibland under den här tiden att det var lite väl mycket social samvaro och för lite stillhet. Därför tyckte jag mycket om "walking meditation" där vi var tillsammans men ändå fick ro att gå in oss själva. Trevliga deltagare. Atmosfären har varit skön och det känns att alla har kunnat göra vad de känner för (t ex dra sig undan och göra något annat).
  Vad Indienresan betytt för mig: Har kommit ned i varv. Fått många nya intryck och upplevelser och en del nya insikter som jag hoppas få nytta av. Hoppas jag kan behålla det här när jag kommer hem.

  Marie Karlsson
  Kursen som helhet: Suverän! Två kunniga, öppna, nyfikna, ärliga, professionella yogalärare med hjärtan på rätt plats. Ett vänligt och soligt land med massor av kunnigt Ayurveda folk. "Paradiset på jorden" Ni har de rätta kontakterna för att göra vår vistelse här i Indien oförglömligt!
  Vad Indienresan betytt för mig: Mycket bra yogaövningar i en drömliknande miljö med många nya erfarenheter som det inte är möjligt att få uppleva någon annastans.

  Gilda Costa
  Kursen som helhet: Jättebra! Ni är utmärkta yogamasters - ett stort tack!
  Jättebra grupp med många olikheter, spännande. Gärna fler möten med Swamisar.
  Vad Indienresan betytt för mig: En otrolig utveckling av mitt inre - en inre resa. Mötet med Swami Suckshmananda gav mig en betydelsefull inre stillhet.

  Monika Bertgren
  Vad Indienresan betytt för mig: Som egen företagare med många järn i elden och allergisk mot gruppresor var aversionen större än glädjen när min fru anmälde oss. Men jag fick fel - dubbelfel!
  Underbara människor att dela den glädje som yogan ger och tillsammans med nya vänner, tänja på sina egna gränser och få ny energi samt nya verktyg att hantera stress och negativa tankar. Tack Björn och Brahma!

  Mvh Mikeal Boväng
  Kursen som helhet: MVG
  Vad Indienresan betytt för mig: Möten med spännande människor och miljöer. En möjlighet att omvärdera mitt sätt att förhålla mig till mig själv, till andra människor och till livets olika infall och krumsprång. "Att andas med eftertänksamhet".
  Reflektioner kring vårt samhälle i jämförelse med det Indiska.

  Håkan R Johansson
  Kursen som helhet: Väl avvägd både vad gäller innehåll och fördelning av gemensam och egen tid.
  Vad Indienresan betytt för mig: Hela resan har varit en underbar gåva som jag bär med mig och "andas" ut till min omgivning.
  Tack, Björn & Brahma, för er lyhördhet, och det sätt på vilket ni ledde hela kursen.
  Alla mina förväntningar har överträffats med råge.

  Kärstin Stegermark
  Kursen som helhet: Den har varit en riktig fullträff - både yoga/meditationsmässigt och speciellt har jag uppskattat de lokala inslagen: tyst vandring, ceremonin hos Ullas Kumar och besöket på Ashrammet.

  Vad Indienresan betytt för mig: Den har betytt mycket. Härligt att få nya insikter i Yoga. Trevlig samvaro. Indien som land har överraskat mig positivt. De indiska inslagen har varit fantastiska. Jag har fått många intryck ur religiöst perspektiv också.

  Barbro Albrektsson
  Kursen som helhet: Bra med alla nya rörelser så ofta och intensivt. Kände att jag blev bättre både vad gäller andning och rörelser. Meditationen var något nytt för mig.
  Vad Indienresan betytt för mig: Känner ett lugn som jag inte känt på länge och det håller fortfarande i sig. Det är juldagen nu . Känner att jag vill fortsätta med yogan, känner nästan ett behov.
  Tack för en underbar resa, vi ses!

  Sara Fandén
  Kursen som helhet: Väl organiserad, väl strukturerad, genomtänkt, professionellt framfört. Jag saknar superlativ att beskriva det. Ni är bäst!
  Vad Indienresan betytt för mig: Detta underbara land där det finns mycket av allt. Det är avstressande att vara här. Spänningarna släpper och man får mer energi. Den har gett mig fysisk styrka, smidighet men framförallt ett inre lugn.
  Tack för att ni ordnade mötet med Ullas Kumar, Swami Sukshmananda och inte minst Santhi.

  Violeta Petrova
  Kursen som helhet: Mycket bra. Om jag får ihop pengar följer jag med nästa år också.
  Vad Indienresan betytt för mig: Oj, en hel del. Att få lära sig känna underbara människor, både härifrån Indien och i gruppen. Att jag nästan mår illa när man inser hur bra vi faktiskt har det i Sverige. Större förståelse och hälsosammare kropp. Lycklig.

  Veronica Fandén
  Kursen som helhet: Bra, tufft ibland, men det blir väl så när man är otränad. Det har varit lite tuffare på betong än vanligt golv. Sista passet var verkligen underbart.
  Vad Indienresan betytt för mig: Mycket! Jag har fått distans till Jobbet, skolan och mig själv för att reflektera över vad jag vill. Yogan har hjälpt mig i det, sen går det inte att beskriva med ord vad jag känner, utom WOW, vill inte åka hem!

  Anna Rodebrand
  Kursen som helhet: Yoga varje dag gjorde att jag blev mjuk i kroppen. Kom så långt att det kändes bra för kroppen och var avslappnande. Vill lära och få mer inblick i meditation.
  Vad Indienresan betytt för mig: En resa till något som var så annorlunda! Att under två veckor göra saker och uppleva aktiviteter som jag mår bra av. Möten med så vänliga människor.
  Jag är helt nöjd med resan och kursen.

  Gunnel Henricson
  Kursen som helhet: Jättebra - och att få prova på att ha yoga för indiska lärare kryddade kursen.
  Vad Indienresan betytt för mig: Det känns som jag fått göra en resa utöver det vanliga. Utflykter och möten med människor gjorde starka intryck.
  Mitt intresse för yoga har fördjupats. Har även fått ett nytt favoritland att åka till. Är så nöjd och glad för resan.

  Marie Lundin
  Kursen som helhet: Mycket bra. Det var bra med två pass varje dag - då fick man verkligen chans att känna hur bra yogan är för både kroppen och själen.. Mötena med de indiska ledarna var också jättebra
  Vad Indienresan betytt för mig: Jag har drömt om att resa till Indien sedan 70-talet. Bra tillfälle - och det blev över förväntan bra. Tack vare yogakursen blev det ju en resa både inåt och utåt. Jag kan varmt rekomendera resan, ( att resa på aktiv semester ) och inte vilken aktivitet som helst ... det var ju yoga.
  En vecka till i Indien hade varit bra för att förstå och ta till mig alltsammans - känna att det var verklighet det jag varit med om för när jag kom hem var det som om jag drömt alltihop.
  Tack Björn & Brahma för er värme, lugn och glada humör, och att ni är så proffsiga, verkligen duktiga ledare. Allt känns så lätt. Ville inte missa ett enda pass. Fann ett välbefinnande i både kropp och själ.

  Else Maj Fredriksson
  Kursen som helhet: (deltog inte i kursen)
  Vad Indienresan betytt för mig: Fantastisk upplevelse. Att få uppleva Indien för första gången under trygga former. Ni har varit helt fantastiska. Jag kommer aldrig att glömma er.

  Siw Halvarsson
  medföljare
  Kursen som helhet: En oförglömlig upplevelse. Den bästa semestern på länge. Resan för dig som vill få något utöver det vanliga, både yoga, meditation och möjlighet till möten med en spännande kultur och människor som ger dig nya perspektiv på livet, och samtidigt njuta av god mat, Arabiska havets böljor och Backwaters sagolandskap och fantastiska möjligheter till shopping av smycken, kläder, textilier och annat hantverk.
  Vad Indienresan betytt för mig: Allt som jag skrivit ovan om kursen som helhet. Dessutom att ge mina barn ett minne för livet och ett tropiskt klimat och ett underbart land. Slutligen enormt spännande möten med andlliga ledare, som kan innebära allt om man vill ta vara på tillfället och möjligheten.

  Anna Beckman  Elefant


  Varkala i Kerala - södra Indien nov-dec 2013

   
  Yoga, Meditation, Ayurveda och Stresshantering.
  Tid

  20 dagar prel. ons 20 nov - mån 9 dec, 2013 Obs! inkl restid.

  Plats

  Hotell Oceano Cliff,  Varkala South Cliff Beach - Kerala - Indien

  Anmälnings-
  avgift

  Du får en faktura när du anmält dig, på 1000 Kr till Yoga Björn och Brahma (Bg 5121-8600)


  Anmälan

  Anmäl tidigt. Begränsat antal platser.

  Klicka fram anmälningblanketten och fyll i eller ring tel:
  060-416 42 Brahma: 070-3102914 Björn: 0733-747144
  eller maila: bjorn@insiktsyoga.se eller brahma@insiktsyoga.se

  Betalnings-
  villkor

  Kursanmälan gäller först när anmälningsavgifterna betalats.
  Pg 24 04 40 - 8 eller Bg 5121-8600

  Slutavgiften betalas före 20 okt 2013.
  Återbetalas vid avbeställning enligt Konsumetnverkets "Regler för paketresor".
  Anmälningsavgiften återbetalas inte vid avbeställning.

  Flyget

  Flyg till och från Trivandrum ingår inte i kursavgiften.
  Biljetten till Trivandrum eller Thiruvananthapuram (skriv så när du bokar) som det heter lokalt, bokar du enklast på Internet.

  Vi rekommenderar Qatar Airways, De flyger från Arlanda och har bara ett byte i Doha.

  För hemresan kan du välja QR507 som avgår 9 dec kl 04:40 från Trivandrum. Om du kanske vill stanna kvar längre efter kursen kan du välja en ombokningsbar biljett.

  Priserna förändras:
  29 jan 2013: 6950 SEK
  26 feb 2013: 8711 SEK

  Ibland går det att hitta en billigare bokning av samma plan via www.flygresor.se eller www.reseguiden.se. Om du väljer ett plan som ankommer/avgår någon annan tid, t ex kommer någon dag senare, så hämtar vi dig vid flyget i Trivandrum ändå.

  Kontakta oss gärna om du vill ha hjälp med att hitta rätt flyg eller med bokningen.

  Avresa

  Arlanda 20 nov - kursen startar 21 nov.

  Hemkomst

  Arlanda 9 dec

  Arrangör

  Yoga Björn och Brahma, Sundsvall. Org.nr 969675-2683
  Kontor: Grusvägen 17, 860 35 Söråker.
  tel: 060-416 42, 070-310 29 14, 0733-747144
  e-post: bjorn@insiktsyoga.se

  Kurs: Enbart Yoga Yoga + Ayurveda Enbart Ayurveda Följ med utan kurs
  Kursavgift 14450 SEK * 16 500 SEK * 11 300 SEK * 10 000 SEK *

  *) Prisändring kan ske under året men priset vid anmälan gäller.   

  Insiktsyoga - vad är det?


  TichNhatHahn

  "Vi är nästan alltid i det förgångna eller uppslukade av framtiden.
  När vi är uppmärksamma, djupt förankrade i nuet,
  fördjupas vår förståelse av vad som pågår,
  och vi fylls av fördragsamhet, glädje, ro och kärlek."

  Thich Nhat Hanh

  Personligheten
  Varje människa är unik. Var och en har sin speciella talang och sitt speciella sätt att uttrycka den. När vi kan göra det, helt fritt i vår vardag, vare sig vi är anställda eller företagare, föräldrar eller barn, så lever vi fullt ut. Då uppstår en känsla av ”flow” och vi känner oss fylld av kreativitet, inspiration och lätthet. Oftast är det med en känsla av glädje och kärlek till livet. Vi lever vårt Dharma, vårt ändamål eller purpose som man säger på engelska.

  Alla har vi en unik kropp med en unik DNA-uppsättning och begåvningsladdningar. Dessutom har vi alla vårt unika förråd av erfarenheter, kunskaper och idéer. Det finns ingen annan som är precis som du. Det här är den påtagliga yttre delen av oss. Detta är vår personlighet. Det är det här som är vårt JAG, känns det som.

  Livsenergin
  Men det finns något mer. Något som gör att vi lever. Själva livet som lever genom vår personlighet. Det är något som vi alla kan uppleva. Vi kan känna att vi lever och existerar men den delen av oss kan vi inte förstå med intellektet. Den kan vi inte forska vetenskapligt på. Därför förbiser vi detta som egentligen är det primära, själva grundförutsättningen för den yttre påtagliga delen av oss själva. Vi har inte ens ett namn på det som gör att vi vet att vi existerar.

  Det är en energi som driver oss genom livet. Själva livets kreativa energi som lever genom oss, genom vår personlighet. Livet tar form och uttrycker sig genom våra unika förutsättningar. Livsenergin i oss har ingen början. Den fanns där både i ägget och spermien och den fanns där i generation före generation ända tillbaks till the Big Bang.

  Levande materia
  Universums skapande energi finns i allt, ända ner i de minsta elementarpartiklarna i atomerna. Allt är i grunden energi, som vibrerar i olika intelligenta mönster som upplevs som partiklar, atomer, molekyler, celler, organismer och hela den komplexa värld av växter och djur, planeter och galaxer som vi lever i.
  Allt har sin grund i ett energifält av oändliga möjligheter. Det som vi tidigare i historien trott vara universums tomhet eller etern.

  Denna energi av inneboende intelligent skaparkraft tar form av en ständigt ökande grad av komplexitet där människans evolutionära utveckling är en del av processen.

  Lev din passion
  Då vi är helt öppna och lever totalt närvarande i livets flöde så lever vi i samklang och harmoni med livets process. När vi kan släppa på kontrollen och leva i tillit till vår intuitiva visdom har vi vår referens i fältet av oändliga möjligheter. Då kan vi leva ut våra unika förutsättningar och leva vårt liv i glädje och kärlek som är vår egentliga grundenergi. Vi lever vår passion.

  Ditt yttre och ditt inre
  Det yttre livet, personligheternas spel i världen är en ständigt föränderlig process där det går upp och ner, precis som havets vågor. Men vårt inre, livets kreativa energi, det universella medvetandet är helt opåverkat och oföränderligt.

  Detta är den ständigt pågående växelverkan mellan universums formlösa värld, fältet av oändliga möjligheter och formens värld som är allt vi kan uppfatta eller sätta ord på. Det är polariteten mellan stillhet och rörelse.

  Du kan uppleva polariteten som din inre stillhet och din yttre personlighet. Det är två sidor av samma mynt. Vi behöver få balans mellan båda sidorna av oss för att bli fullständigt hel.

  Det är Yoga.

  Ohm

  Insikt bortom intellektet
  All yoga har som yttersta mål att komma till insikt, på ett djupare plan, att vi är så mycket större än vår personlighet, vår kropp och vårt sinne. Vi är det liv som lever genom oss och tar sig form av vår kropp och vårt sinne.

  Vår kropp och vår personlighet är processer som har en början och ett slut.

  Kroppen skapar inte livsenergin
  Processerna som formar vår kropp och vår personlighet, startade i samband med befruktningen och slutar när vi dör, men livet i ägget och spermien fanns där redan innan. Livsenergin som levde genom dina föräldrar fanns där långt innan de ens hade träffat varandra. Samma livsenergi som också fanns i deras föräldrar, osv.

  Livsenergin har ingen början och inget slut. "Energi kan inte skapas eller förstöras, bara omvandlas till olika former" sa Newton redan på 1600-talet.

  Men vi kan uppleva energin som gör vår kropp levande genom att vi känner att vi existerar. Det finns ett medvetande inom oss som gör att vi vet att vi existerar. Vi är medvetna om att vi har en kropp och vi har en personlighet. Liv är medveten energi.

  Felprogrammering
  Redan tidigt efter födseln identifierar detta medvetande sig med kroppen och känslan uppstår; "Jag är min kropp" som sedan förstärks av vårt tänkande och reflekterande sinne.

  Hela livet bygger vi vidare på tanken och känslan "Jag är min personlighet". Ego-självet blir vårt livsbygge och vi blir rädda för döden som kommer att beröva oss det vi tror att vi är.

  Omprogrammering
  För att kunna släppa vår starka identifikation med vår kropp och personlighet behöver vi yogan, en systematisk träning i att "Be master of your Mind". Det är att komma till insikt om vårt sanna "jag", jag-känslan bakom "ego-jaget".

  Men det går inte att förstå med tankarna. Det räcker inte att läsa den här sidan. Ingen kan tala om för dig hur det är. Du måste komma till insikt själv, inte genom att förstå utan genom att uppleva. Det påminner om att komma till insikt om att du är förälskad. Det är inget du förstår - du vet.

  Det är att blir fri från rädsla och leva fullt ut, i tillit till själva livet.

  Rent praktiskt - hur gör jag?
  1. Träna i att vara i upplevelsen av nuet. Korta stunder, många gånger - till slut blir det automatiskt.

  2. Träna din kropp att kunna slappna av, att komma ner i andningen och släppa tankarna, inte engagera dig i tolkningar och värderingar.

  3. Kom i balans mellan huvudet och kroppen, välj aktiviteter som engagerar kroppen mer och som vilar intellektet.

  5. Kom i balans mellan högra och vänstra hjärnhalvorna, välj aktiviteter som engagerar det estetiska mer och välj bort lite av logik och analys.

  6. Välj en livsstil som gynnar ditt immunförsvar, välj mindre stress och osunda vanor - mer lek, glädje kärlek, sprattel och skratt.

  7. Välj Glädje!

  Allt det här går att träna systematiskt. Det är det vi gör på våra yogalektioner, veckoslutskurser, Indienkursen, meditationer och retreater.

  Insiktsyoga handlar om yoga, mindfulness, medveten närvaro och en hälsosam livsstil.

  Vi hämtar vår inspiration från Kundaliniyogan, Yinyoga, Ayurveda, Osho, Nukunu, Janesh Vaidya, Eckhart Tolle, Mooji, Gangaji, Ramana Maharshi m fl.

  Mooji
  Lyssna t.ex. på Moojis Satsang
  Ohm

  Kroppen är också viktig - fyra enkla rutiner.

  Yoga handlar också om att sköta om kroppen, vårt livsfordon. Det är viktigare än någonsinn att hjälpa kroppen att renas och ge kroppen support i sina processer. Vår moderna livsmiljö är inte lika ren och enkel som grottmänniskans.

  Drick vatten
  Börja dagen med en liter ljummet, lätt saltat vatten. Ljummet för att inte kyla ner dig. Lätt saltat för att inte laka ur kroppen på mineraler.
  Alla vår celler producerar avfall som skall transporteras bort ur kroppen via utandning, svett, urin och avföring. Känner cellen att det är brist på vatten så släpper den inte ifrån sig vare sig vatten eller avfall. Uttrokning är ett större hot för cellen.
  Men finns det riktlig tillgång till vatten så släpper cellen iväg "dyngvattnet" och fyller på med friskt vatten. Alla har vi ju känt av den här effekten. Om vi dricker ett stort glas vatten när det är varmt blir vi gärna kissnödig på en gång.

  Lägg gärna in vardagsrutinen - drick tre stora glas ljummet saltvatten på morgonen.

  Skölj näsan
  Använd Neti-kannan dagligen för att skölja näsan med ljummet saltvatten. Luften vi andas är allt annat än ren. När vi gör nässköljning tvättar vi effektivt näsans filter och spolar igenom bihålorna. Vi håller undan bakterier och partiklar och startar dagen med en känsla av friskhet och öppenhet. Dessutom behöver vi inte gå igenom regelbun dna förkylningsperioder som om de skulle vara en självklar nödvändighet.

  Utsätt dig för solen
  Att låta solen beröra ditt skinn är det enklaste och effektivaste sättet att fylla på med D-vitamin och stärka ditt immunförsvar. Finns det en brist på D-vitamin passiviseras immunförsvaret och vi ger fritt spelrum för allehanda sjukdomsangrepp och infektioner. Vår livsstil gör att vi t.ex. utsätts för 2000 cancerangrepp per dag! Immunförsvaret oskadliggör angreppen och alla andra hot, men bara om det finns tillräcklligt med D-vitamin i blodet.

  D-vitamin fungerar som "start-gas" för T-lymfosyterna.

  Var i solen på ett naturligt sätt så bygger solen automatiskt upp ett skydd mot UV-strålningen som också finns med. Det skall vara en sund balans i allt. Det är det yogiska synsättet.

  Bli hungrig med jämna mellanrum
  Kroppen stimuleras och aktiveras av att det är tomt i förråden. En ständig tillgång till mat påverkar systemet som en muskel som inte används, den blir försvagad.

  Gärna regelbundna måltider - men inte hela tiden.

  Fasta t.ex. 16 timmar per dygn eller en dag i veckan eller några dagar i rad per månad. Välj det som passar dig, men se till att bli rejält hungrig lite då och då. Det trimmar hela systemet. Dina blodvärden blir bättre, kroppens reparation och återuppbyggnad blir effektivare och din kroppsvikt optimeras. De där sista försmädliga kilona försvinner.

  Ohm

  Välkommen in i processen

  önskar

  Björn & Brahma


   

  Vad innebär begreppet Mindfulness?

   

  Du är inte dina tankar. Dina tankar tar dig bort från här och nu. Om du tänker på det som varit eller oroar dig för framtiden är du fången i dina tankar. Om du för ett ögonblick observerar dig själv och ser att du tänker, så är du inte längre identifierad med dina tankar. Du både är och observerar på samma gång. Du är i nuet.

  Därför kan du hela tiden kan komma tillbaka till nuet genom att uppmärksamma t ex din andning. Andningen sker här och nu, hela tiden. Från den positionen av närvaro är det lätt att lägga märke till att det förflutna och framtiden hela tiden försöker dra dig bort från nuet.

  Det här sättet att vara uppmärksam på här-och-nu, på andningen, att observera dina tankar utan att vara kritisk eller dömande är vad många kallar Mindfulness.

  Ordet Mindfulness påminner oss om att vara medvetna om det pågående ögonblicket. Det pekar på att vara medveten och att vara uppmärksam på ögonblicket där vi just nu befinner oss. Det förflutna har passerat och framtiden är ännu inte här. Vad som existerar är ögonblicket, som sker just nu.

  Om vi lyckas observera, och inte fastnar i våra tankar, så är nuet allt som finns. Här och nu, det pågående ögonblicket är länken mellan det som varit och det som skall bli.

  Mindfulness är en kombination av att vara uppmärksam och att vara medveten i det pågående ögonblicket, utan att koppla några tankar eller värderingar till upplevelsen. Så fort vi tänker något om upplevelsen så tappar vi närvaron. Tanken för oss bort från närvaron i nuet.

  Just här i ligger vårt personliga val. Vi kan medvetet välja att hålla kvar vår uppmärksamhet och vår närvaro i nuet. I det valet uppstår plötsligt en insikt.

  Insikten, att vi inte är våra tankar, gör att vi avidentifierar oss från tankarna och istället blir en bevittnare av våra upplevelser. Vi upplever upplevelsen istället för att uppleva vår tolkning av upplevelsen.

  Det innebär inte att vi skall sluta tänka. Förmågan att tänka är människans kanske kraftfullaste verktyg men vi skall använda verktyget när vi behöver det, inte vara fången i och offer för våra tankar.

  Björn Welin  

  Mindfulness - Medveten närvaro


  Kabat-Zinn
  Så här tänker Jon Kabat-Zinn vid stresskliniken vid University of Massachusetts i USA i sann buddhistisk anda:

   

  Livet sker i nuet
  Allting är i ständig rörelse, och vi är en liten, men oupplöslig, del av helheten. Eftersom allt samspelar kan inte just mitt lilla jag veta vad som händer sedan. Bara vad som händer just nu.

  Varje intensiv längtan, varje föreställning om framtiden förvränger vår upplevelse av nuet. Det är som om vi försöker hålla fast verkligheten, tvinga den att inte förändras, eller tvinga den att förändras på det sätt som just vi vill. Tanken är ju egentligen absurd. Om vi kunde hålla fast verkligheten och anpassa den till vår egen idealbild, då skulle ju alla andra kunna göra det också. Vilket kaos.

  Därför är det bara nuet som finns, det är bara det som vi kan förhålla oss till. Och då blir det extremt viktigt att uppfatta det med så klara sinnen som det bara går.

  - Det första vi måste göra är att inse hur lite vi uppfattar, säger Jon Kabat-Zinn.

  Vi vandrar med grumliga sinnen
  Vi vandrar halvblinda med grumlig hörsel och fadda smaksinnen genom tillvaron.

  Våra sinnen är grumlade av våra föreställningar. Tänk dig att, du går in i ett rum med en massa okända människor. Tänk dig två scenarier:

  Jag 1. Du går in, observerar och är. Efter en stund kanske du dras in i ett samtal. Eller också gör du inte det.

  Jag 2. Du går in och tänker direkt: Hur skall jag bli en del av den här gruppen? Hur skall jag få de andra att vilja tala med mig? Eller du kanske inte ens tänker det men känner dig obekväm och prövar olika sätt att få kontakt.

  Det första jaget är avslappnat, öppet och mottagande. Det andra jaget är spänt, inlåst i sin egen föreställning om hur det borde vara.

  Det är, säger Kabat-Zinn, som skillnaden mellan att se och jag ser.

  Upplev nuet utan jagraster
  Det är i den direkta upplevelsen av nuet, utan jagrastret, som förändringen kan ske. Eller snarare som du blir den du hela tiden har varit.

  - Det tycks vara så att den medvetna närvaron får oss att komma i kontakt med en annan dimension av varande, ett ÄR som är bortom subjekt och objekt, där vi faktiskt förändras inte bara mentalt, utan på cellnivå.

  Ur Leva juni 2005   


  Tillbaks | Hem

  Yoga Björn & Brahma 060-416 42, 070-310 29 14, 0733-747 144 bjorn@insiktsyoga.se Uppdaterad : 27 maj 2013