Yinyoga

Bli i form genom att koppla av

Yinyoga är inget nytt, men det är fokus på meditation, inre stillhet och stretching. Ibland kallas den Meditationsyoga, Vipassanayoga eller Stretchingyoga.
 
Stillhet i positionerna
Yinyoga är en av de lugnaste former av yoga. Det är en mycket långsam yoga-stil, som stimulerar bindväv, ligament och inre organ. De mycket enkla yogaställningarna utförs alltid liggande eller sittande. Till skillnad från till exempel poweryoga, kundaliniyoga och andra dynamiska yoga- former, kända som Yang stilar, låter yinyoga dina muskler slappna av helt. Du stannar i varje ställning under flera minuter och praktiserar samtidigt mindfulness.
 
Det ökar flödet av energi, stärker lederna och gör dig flexibel och fri.
Yinyoga är en oerhört avkopplande samtidigt energigivande yogastil som alla, oavsett tidigare erfarenhet, kan utföra.
 
Naturlig andning
Övningarna ska kännas men inte så mycket att den naturliga andningen blir störd. Ofta gör vi ingenting för att aktivt påverka andningen men vi iakttar andningen. Andetaget avslöjar om vi har gått för djupt i en position. Om andningen känns forcerad eller ryckig eller om vi drar efter andan behöver vi backa lite grann i den övningen. Flödet av energi genom kroppen ska inte hindras utan släppas fram.
I vissa positioner andas vi medvetna, djupa andetag.
 
Balanserar annan träning
Yin och yang - båda behövs i livet. Det som är yin är det som är stabilt, stilla, långsamt, mörkt, svalt, introvert och dolt. Yang är en helt annan typ av energi: rörligt, aktivt, snabbt, ljust, varmt, extrovert och synligt – mycket så som samhället är. I yinyoga rör vi inte på kroppen i positionerna utan vi försöker att på ett stabilt och mjukt sätt slappna av in i ställningen, in i mjukhet och stillhet. Yinyoga fungerar bra som balans till annan yoga och fysisk träning som baseras på rörelse, aktivering och repetition vilket är yang.
 
Yinyoga kan ses som ett komplement till mer rörliga yogastilar då musklerna är aktiva. När musklerna är avslappnade tillåts ledband och ligament att stretchas ut. Yogaformen är långt ifrån ny – att stanna länge i vissa positioner var den ursprungliga idén med yoga. Det var då en preparation av kroppen för att kunna sitta i längre meditationer.
 
Finns det risk för överrörlighet?
Det skall vara en balans mellan smidighet och styrka. Det som brukar kallas överrörlighet är en obalans. Vid överrörlighet är smidigheten i ledband och bindväv för stor jämfört med styrkan i musklerna. De är för svaga för att hålla emot ledernas rörlighet. Då behöver muskelstyrkan tränas upp för att få normal balans.
 
Motsatt förhållande uppstår gärna om muskelstyrkan tränas kraftigt genom t.ex styrketräning, fotboll, tennis, löpning eller de flesta kroppssporter. Där är stretchningen viktig. Blir det obalans blir man istället "överstark" och skador kan då lätt uppstå i bindväv och muskelfästen. Vid all sådan muskelträning fungerar yinyogan som ett perfekt komplement för att uppnå balans mellan styrkan i musklerna och smidigheten i bidväven och ligamenten.
 
Mindfulness
På det mentala planet är yinyoga en närvaroträning. Det blir väldigt meditativt. Vi vänder oss inåt och betraktar. Kroppen saktar ner och allting blir tyst och lugnt runt omkring, sinnet stillar ner. Vi betraktar oss själva på ett djupare plan, iakttar vilka känslor och förnimmelser som uppstår i kroppen och vi vilar i upplevelsen, utan att analysera, utan att sätta någon benämning på det - vi bara är upplevelsen av nuet.
 
Stacks Image 16

Fjärilen - Ligg helt stilla i positionen 3 min

Stacks Image 18

Yinyoga kallas också Meditativ yoga.
Upplev din kropp och din andning


Stacks Image 30

Yogaläraren Bernie Clark har en passion
för vetenskap, hälsa och andlighet

"Yin Yoga är en del av den ursprungliga Hatha Yoga traditionen. I sin moderna inkarnation kombinerar YinYogan influenser från Indisk Yoga med Kinesiska Taoist övningar och västerländsk vetenskap för att förbättra hälsan på många nivåer.
Med Yin Yogans betoning på att hålla lång tids passiv press på de djupare sammanhållande vävnaderna, mobiliseras och stärks våra leder, muskelfästen, ligament och det djupare nätverket av bindvävnader."

Ur baksidestexten till boken The Complete Guide to Yin Yoga av Bernie Clark