Ge ett Presentkort

Fantastiska Shara och Yankappa

Karnataka Handicraft

Yankappa

Redan 2003 lärde vi känna Shara, en trettonårig charmig och smart flicka som sålde tyger och halsband på Norra Cliffen i Varkala. Hon bar varorna på armen för hon hade ingen egen shop då. Det var inte tillåtet att vandra bland turisterna och sälja så det hände att vi fick hjälpa henne med att betala mutor när hon blivit ertappad av polisen.

 

Nu är hon 24 år och Brahma frågade henne:
- Vad är din högsta önskan här i livet?
- Det är att våra barn skall få lära sig läsa och skriva och inte behöva vara analfabeter som vi.

 

Många av våra yogaelever charmeras också av hennes utstrålning och 2004 blev vår yogaelev Sara Fandén vän med denna driftiga och intelligenta tjej som ännu inte drev egen butik. Sara erbjöd sig att betala skola för henne så Shara skulle kunna lära sig läsa och skriva och hon strålade av lycka.

 

Året därpå frågade vi Shara hur det gick med skolan för henne.
- Jag blev tvungen att tacka nej för mina föräldrar har bestämt att jag skall gifta mig men jag vill inte. Hon var riktigt bedrövad då. I Indien är det vanligast att föräldrarna arrangerar äktenskapet.

 

Så nu är hon gift med Yankappa och dom är så förälskade och har två underbara små barn, Anand och Nandani. Tillsammans driver dom shopen Karnataka Handicraft.

Han kommer från samma by i Karnataka som Shara. Karnataka är närmaste delstaten norr om Kerala. Där är det inte obligatoriskt som i Kerala att alla barn skall få gå i skola.

 

Därför är både Shara och Yankappa analfabeter men dom är intelligenta och driftiga och lyckas driva sitt företag år efter år. Nu har dom en central plats på Norra Cliffen med en stor shop där dom säljer kläder och hantverk till turisterna.

 

Men det är inte helt okomplicerat. Yankappa tar tåget till Dehli i norra Indien och köper upp varorna, hyr en lastbil som kör ner varorna till Varkala. En gång körde lastbilen i diket och hela lasten plundrades och gick förlorad. Där finns inga försäkringar för sånt.

Hela familjen lever mesta tiden i sin shop. Barnen leker där bland turisterna, de äter på golvet och sover i shopen. Annars kan det bli inbrott och varorna stjäls.

Nov 2013

Familjen år 2012

Nandani vill också prova

Anand och Nandani

 

Pojken Anand var i den åldern att det var hög tid att börja i första klass i april 2014. Flickan Nanadani var lite yngre och skall inte börja förrän 2016.

 

För oss i Sverige är det självklart att våra barn skall gå i skolan. Vi hörde Sharas högsta önskan, såg barnens iver att lära sig och fick veta att kostnaden för en privat skola var ett oöverstigligt hinder för dem.

- Hur mycket pengar handlar det om? frågade vi.

Under 3000 SEK per år och barn, inklusive uniform och skolskjuts.

Skolprojektet föds 2013

 

De flesta i vår yogagrupp på Oceano 2013 hade varit hos Shara och Yankappa och köpt kläder och presenter så de kände också familjens värme och öppenhet. När vi sen berättade om barnen  och föräldrarnas dröm om att deras barn skulle få bättre utgångsläge i livet än de, så var insamlingen till skolavgiften ett faktum.

 

- Vi samlar ihop till en årsavgift så Anand kan få  börja i skolan till våren. Så blev det!

 

- Det är viktigt att Nandani får gå i skolan också, fast hon är tjej, tyckte Shara. Det känns självklart för oss men i Indien är det oftast tjejerna som får stå tillbaka, även om Kerala är ett undantag.

Vad händer sen?

 

Innan vi åkte hem till Sverige ordnade vi med en bankrutin så att vi enkelt och utan extra kostnader kan överföra pengar via TransferWise.com. Yankappa tog oss till den skola han ville barnen skulle gå i och han pratade med rektorn om inskrivning av Anand. Först måste Anand gå igenom ett intagningsprov i april för att testa sina förkunskaper och mognad.

 

I slutet av april ringde Yankappa och berättade att Anand hade gjort sin första skoldag, åkte skolskjuts iförd skoluniform och med en ny skolväska.

 

Yankappa var så stolt och lycklig när han berättade det.

Yankappas dröm om att deras barn skall få gå i skolan och slippa analfabetismen

Skolfond

 

Vi sätter därför upp en fond där du kan sätta in 100 kr eller mer, en gång per år om du vill stödja barnens skolgång. Varje år skickar vi över skolavgifterna för barnen och du får ett nyhetsbrev med bilder och berättelser om hur det har gått för barnen och familjen.

 

Vi, Björn och Brahma, jobbar helt ideellt och tar inte ut några administrativa avgifter.

 

Familjen är våra vänner och kan vi tillsammans hjälpa dem på det här viset känner vi en enorm tacksamhet.

 

Sprid gärna den här länken i dina sociala medier:

www.insiktsyoga.se/Bli-skolfadder.html

Hur kan vi fortsätta stödja dem?

 

Om några år börjar Nandani också i skolan och nya skolavgifter behövs säkert flera år framöver. Vi har svårt att se att Shara och Yankappas shop kan generera det överskott som krävs för att de själva skall kunna hålla barnen i skolan.

© Insiktsyoga Björn & Brahma 2020

Uppdaterad: 2020-03-03

 

 

 

 

 

 

 

Bg. 5121-8600

Web-master Björn Welin